Rýže: je to lehce stravitelná obilnina, která nenadýmá. Neobsahuje lepek, ani cholesterol; je bohatá na slizotvorné substance, které pomáhají se zažívacími problémy a s průjmy. Mrkev: je jednou z nejzdravějších kořenových zelenin. Je zásobárnou cenných biolátek; obsahuje betakaroten, „předstupeň“ vitamínu A. Dále obsahuje selen, jeden z nejdůležitějších prvků imunitního systému, který je jádrem enzymu glutathionperoxidázy, chránícího tělesné buňky před volnými radikály. V mrkvi se nachází také vitamíny D, E, K, éterické oleje, vláknina a velké množství cukru (především lehce stravitelné glukózy), lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, jód a kobalt. Mrkev posiluje sliznice v těle, aktivuje látkovou výměnu, zastavuje proces stárnutí, podporuje růst srsti, kvalitu pokožkyzlepšuje vidění, posiluje krevní oběh. Pórek: je zelenina s typickým kořeněným aroma, které získává díky obsaženým éterickým olejům a síře. Má vynikající preventivní a léčivé účinky. V žaludku a střevech působí proti bakteriím a kvasinkám vyvolávajícím nadýmání, střevní koliku a průjmy. Má diuretické účinky – je vhodný pro revmatiky, je vhodný i při bronchitidách, je účinný proti změnám cév způsobených stářím. Pórek obsahuje také stopové prvky jako zinek, mangan, selen. Podporuje prokrvení, snižuje cholesterol a krevní tuky, podporuje střevní peristaltiku. |